• basilicum

  • toon afbeelding
    

   “Ocimum basilicum” De naam Basilicum stamt van het Griekse woord basileus af. Basileus betekent koning of koninklijk. Basilicum wordt ook wel koningskruid genoemd. Basilicum behoort tot de familie van de lipbloemigen. De éénjarige basilicumplant met zachte, donkergroene, frisse, aromatische blaadjes, wordt 40 tot 60 cm hoog en bloeit in schijntrossen met kleine roodwitte of groenwitte bloempjes. Er zijn ongeveer 150 variëteiten bekend. Gebruik Men kan het blad het beste fijnstampen of met de vingers verscheuren. De rijke pittige geur van basilicum vult knoflook goed aan. Past vooral goed in volgende gerechten : lamsvlees, kalfsvlees, kip, salades, tomaten-, groente- en kippesoep. Medische eigenschappen Basilicum is urineafdrijvend, koortsverlagend, kalmerend, bacteriologisch ontsmettend, schimmelwerend en krampstillend.

 • bieslook

  • toon afbeelding
    

   “Allium schoenoprasum” Bieslook - ook wel pijpgras genoemd - komt voor in het grootste deel van het noordelijk halfrond. Het behoort tot de lelieachtigen en is familie van de ui en knoflook. De stengels zijn lang, smal en grasachtig en zijn 15 tot 50 cm hoog en bloeien met lilapaarse, bolvormige bloemen. De bieslookpijpjes hebben een fijne, milde uiensmaak. Gebruik De fijngesnipperde pijpjes kunnen toegevoegd worden aan salades, soepen, dipsausjes, eiergerechten, over gekookte aardappelen of gemengd met aardappelpuree is lekker en decoratief, in ragout en ook in de befaamde kruidenboter op basis van look of bieslook, dit laatste zowel als smaakmaker maar ook als kleurgever, het oog wil immers ook wat. Bieslook kan men invriezen, dit evenwel fijngesneden, gedroogd verliest het snel zijn aroma. Medische eigenschappen Bieslook werkt relaxerend, bevordert de eetlust en is vochtafdrijvend. Bieslook is rijk aan vitamine A,B en C.

 • bladpeterselie

  • toon afbeelding
    

   “Petroselinum crispum” Bladpeterselie is een zacht kruid, fris van smaak . Wij kennen vandaag 2 soorten : krulpeterselie met de bekende gekroesde blaadjes en bladpeterselie. Bladpeterselie heeft gladde bladeren en heeft door een hoger water gehalte een fijnere smaak dan krulpeterselie.
   Bevat onder meer ijzer, kalk, fosfor, vitamine A, B12 maar vooral ook een flinke portie vitamine C. Gebruik Als je peterselie nodig hebt voor een gerecht gebruik dan bladpeterselie in plaats van krulpeterselie. Het dient pas na het koken van spijzen toegevoegd te worden omdat het anders te veel van zijn smaak en frisheid verliest. Het wordt ook vaak samen met knoflook aan boter toegevoegd om kruidenboter te vormen. Bladpeterselie kan ook als salade gegeten worden, met een vinaigrette, een fijn gehakte (rode) ui en eventueel wat walnoten erin maakt het een heerlijke en gezonde salade. Medische eigenschappen Het kruid is hartversterkend, geeft ons weerstand tegen infecties en is het een heuse krachtbron. Peterselie wekt bovendien de eetlust op en vormt dus een uitstekend ingrediënt voor soep.

 • bonenkruid

  • toon afbeelding
    

   “Satureie montana” We kennen 2 soorten Bonenkruid:*Satureja hortensis: éénjarig bonenkruid (fijne soort met lange smalle blaadjes), en*Satureja montana: doorlevend bonenkruid (variant met een iets sterker aroma en donkerder blad). Beide soorten bloeien van juni tot september en zijn geliefkoosde snoepjes voor bijen en zijn tevens neven van de basilicum die ook tot de familie van de lipbloemigen behoort. Bonenkruid komt het best tot zijn recht op zonnige plaatsen en groeit in vochthoudende, humusrijke goed doorlaatbare middelzware grond. Gebruik Wordt vooral gebruikt in de bereiding van peulvruchten. Dit maakt de gerechten beter verteerbaar, vandaar ook de naam. Medische eigenschappen Voorkomt gasvorming, is ontstekingsremmend. Is ideaal voor de spijsvertering.

 • citroenmelisse

  • toon afbeelding
    

   “Melissa officinalis” Citroenmelisse komt vooral gecultiveerd voor, maar in zuidelijke streken ziet men hem wel eens in het wild in hagen en langs wegen. Citroenmelisse is een overblijvende of vaste kruidachtige plant. De plant bloeit van juli tot augustus met lichtgele of witte bloemen. De blaadjes zijn frisgroen, gekarteld en met een opvallende nerfstructuur, net zoals muntblaadjes. De geur van citroenmelisse is wel totaal verschillend: citroenmelisse verspreidt een doordringende, honingzoete citroengeur. Gebruik Hak verse bladeren fijn in salades, witte sauzen voor vis, mayonaise, zuurkool of haring in het zuur.  Voeg citroenmelisse toe aan fruitsalades, gelei, custardpudding, vruchtendranken en wijnen. Aftreksel van verse bladeren voor melisse thee.
   Voeg citroenmelisse toe aan gemengde azijnsoorten, probeer citroenmelisse met dragon. Medische eigenschappen Gebruik melisse o.a. bij; allergieën, astma, bronchitis, chronische hoest, gebrek aan eetlust, depressie, migraine, misselijkheid, ingewandstoornissen, hartkloppingen,  opgeblazen gevoel, slapeloosheid, angst, depressiviteit, spanning, shock en stress.

 • chinese bieslook

  • toon afbeelding
    

   “Allium tuberosum” Chinese bieslook (chin suàn) lijkt erg veel op gewone bieslook. Ze zijn familie van elkaar. Het blad van de Chinese bieslook is wat grover en breder. Het heeft een zachte knoflooksmaak en kan daarom dienen als vervanger van knoflook. Gebruik Chinese bieslook is te gebruiken in salades, ragouts, sauzen, dressings of in roerbakgerechten. Het kan goed worden meegekookt of gestoofd. De bloemetjes ervan kunnen gebruikt worden voor het garneren van gerechten. Medische eigenschappen Het bevordert de eetlust en de spijsvertering en werkt vochtafdrijvend.

 • dille

  • toon afbeelding
    

   “Anethum graveolens” Dille is nauw verwant aan venkel. In tegenstelling tot venkel vormt dille meestal maar één stengel die tot 60 cm hoog kan worden. De blaadjes zijn zeer fijn ingesneden. Dille gaat in de keuken goed samen met zure ingrediënten zoals azijn, yoghurt en zure room. Gebruik Vers dillegroen is fijn en decoratief op salades. Fijngehakt hoort het bij verse kaas en in vinaigrettes. Verse blaadjes vormen ook een uitstekend kruid in soepen, visschotels, bij mosselen en paling. Voeg verse dilleblaadjes altijd kort voor het serveren toe, anders verliezen ze hun aroma. Dillezaadjes maken zwaar verteerbare schotels lichter, daarom passen ze goed in koolgerechten en bij vette vis. Medische eigenschappen Dille bevordert de spijsvertering en heeft een kalmerende invloed.

 • citroentijm

  • toon afbeelding
    

   “Thymus citriodorus variegatus” Citroentijm vormt eveneens struikjes, die in vergelijking met de echte tijm een stuk lager en breder zijn. Deze plant lijkt erg op de gewone tijm Citroentijm is aromatisch met een lichte citroensmaak. Gebruik Kan gebruikt worden in koude en warme gerechten. Tijm kan zonder bezwaar meegebakken of gekookt worden, het is één van de weinige kruiden die erg goed tegen verhitten kan. Takjes met blaadjes wassen. Heel gebruiken en voor consumptie uit de bereiding verwijderen of de blaadjes van de takjes plukken (of stropen) en de takjes weggooien. Citroentijm is lekker bij vis, gevogelte en kalfsvlees Medische eigenschappen Tijm is effectief bij bronchitis & laryngitis. Wordt ook gebruikt om zijn rustgevende werking.

 • citroengras

  • toon afbeelding
    

   “Cymbopogon citratus” Citroengras - of sereh is een aromatische grassoort met kleine, dikke wortels, met spits toelopende stengels. Dankt haar naam aan het frisse citroenaroma dat uit het sap van de stengel komt. Gebruik In de Indonesische en Chinese keuken wordt het kruid gebruikt in marinades, soepen, sausen,gevogelte en visgerechten alsmede in rijstgerechten. Ook lekker in alle curry gerechten en Indonesische boemboes (pasta). U kunt het onderste gedeelte zeer fijn snijden en aan het gerecht toevoegen. Voor soepen snijdt u het citroengras in grovere stukken van ongeveer 2 cm en gebruikt u het als smaakmaker. U verwijdert dan het citroengras voor het serveren. U kunt sereh ook gedroogd en gemalen kopen. Wees dan zuinig met het kruid want de smaak overheerst snel Medische eigenschappen De olie heeft ontstekingswerende eigenschappen en wordt ook gebruikt om koorts te bestrijden. Deze werkt tevens kalmerend en is door de sterke citroengeur insektenwerend.

 • kervel

  • toon afbeelding
    

   “Anthriscus cerefolium” Kervel is een inheemse plant in Zuidoost-Europa en West-Azië. Behoort tot de schermbloemigen en is familie van peterselie. Het is een tweejarig kruid en wordt tot 70 cm hoog. Het heeft lichtgroene twee- tot driemaal geveerde blaadjes met diep ingesneden lobben. Kervel bloeit met kleine, witte drie- tot vijfstralige bloemschermen en bloeit pas in het tweede jaar. De stengels zijn hol. Kervel heeft een lichte, anijsachtige smaak. Gebruik Hou je ook van anijs, dan ben ik er zeker van dat je de smaak van kervel zal waarderen. Niet voor niets is dit keukenkruid enorm populair, zowel in de Belgische maar ook in de vermaarde Franse keuken. Als keukenkruid zijn de malse jonge blaadjes te gebruiken in soepen, salades, sauzen, gegrilde vis- en vleesgerechten en het is heel lekker in een kaasomelet. Medische eigenschappen Kervel is eetlustopwekkend, werkt bevorderend op de stofwisseling, reinigt het bloed, is opwekkend, vochtafdrijvend en zwellingverminderend. Het heeft een heilzame werking bij bronchitis en astma.

 • gember

  • toon afbeelding
    

   “Zingiber officinalis” De naam gember komt van het Sanskriet “singabera”. Dit betekent “geweivormig”. Gember is de wortelstok van de gemberplant die wordt gekookt in water. Gebruik Gember wordt gebruikt in soepen, bij vlees en in curry’s. Kan tevens gebruikt worden bij de bereiding van brood, koekjes, sauzen en desserts. Medische eigenschappen Gember is eetlustopwekkend, windverdrijvend en stimulerend.

 • dragon

  • toon afbeelding
    

   “Artemisia dracunculus” Dragon is een kruid dat tot 50 cm hoog kan worden. De blaadjes zijn smal en speervormig en verspreiden een heel scherpe geur. Verse dragon heeft een bijzonder sterk aroma en een veel fijnere smaak dan gedroogde blaadjes. Het keukenkruid smaakt het sterkst wanneer men het oogst vóór de bloei en men dient het steeds vers te gebruiken. Gebruik Dragon wordt vooral gebruikt in kip- en eiergerechten, salades, vinaigrettes (tartaarsaus). Een dragon- of bearnaisesaus maakt van onze maaltijden één culinair festijn . Ook de populaire dragonazijn smaakt enorm lekker bij salades en ook in soepen is dragon complementair (venkelsoep, tomatensoep ....).
   Optimaal is wanneer men het kort laat mee opwarmen en vóór het opdienen toevoegt aan de gerechten. Gebruik het ook met mate want de doordringende smaak overheerst snel andere ingrediënten. Medische eigenschappen Stimuleert de spijsvertering, heeft een kalmerend effect bij maagkrampen en ook bij een hikaanval is het een redder in nood.

 • lavas

  • toon afbeelding
    

   “Levisticum officinalis” “Levare” betekent “verlichten”. Lavas werkt verlichtend, vandaar ook de naam. Lavas is een sterk aromatische plant, die naar selder smaakt. De plant kan tot 2 meter hoog worden en heeft diepgroene geveerde bladeren. In juni verschijnen de kleine groengele bloemschermen. Gebruik Lavas geeft een pittige smaak aan soep, saus, roereieren, spinazie, wortelen en aardappelen. Kan tevens gebruikt worden in salades. Ook heerlijk in de bereiding van mosselen. Medische eigenschappen Lavas is maagversterkend en helpt bij buikkrampen. Het bevordert tevens de spijsvertering en wekt de eetlust op.

 • laurier

  • toon afbeelding
    

   “Laurus nobilis” Laurier is afkomstig uit het Midden-Oosten rondom het gebied van de Eufraat en de Tigris . De laurier is een sierlijke groenblijvende struik of boom, doorgaans in een bol- of piramidevorm gesnoeid. De blaadjes zijn donkergroen en lancetvormig. Ze worden al meer dan 2000 jaar als keukenkruid gebruikt. Gebruik Laurierblaadjes kan u vers of gedroogd, geheel of versneden gebruiken. In de keuken gebruikt u best gedroogde blaadjes, want de verse smaken bitter. Hoe langer de blaadjes meekoken, hoe kruidiger het gerecht wordt. Met laurier kan u soepen, sauzen, eenpansgerechten, vlees, gevogelte, peulvruchten en marinades kruiden. Laurier is ook een onderdeel van het 'bouquet garni' dat bestaat uit een half laurierblad, 2 takjes peterselie en een takje tijm. Met dit kruidenboeket geeft u smaak aan wild, gevogelte, sauzen en soepen. Medische eigenschappen Laurier heeft een antiseptische werking. Is vochtafdrijvend en bevordert de eetlust en de spijsvertering. Laurier is een natuurlijk antidepressivum.

 • koreander

  • toon afbeelding
    

   “Coriandrum sativum” Koreander van oorsprong west-Aziatisch en wordt tegenwoordig vooral verbouwd in Zuid-Europa, India en Zuid-Amerika. De korianderplant is nauw verwant aan karwij, venkel, dille en anijs. De vorm van de bladeren doet denken aan bladpeterselie. De schermbloemen van de koriander zijn wel mooi, maar ruiken onaangenaam. Na het drogen worden de zaden geelbruin en verspreiden ze een muskusachtige citroengeur. Verse korianderbladeren moeten stevig zijn en knapperig groen. Gebruik De Aziatische keuken gebruikt verse koriander in salades, soepen en sauzen. Om gewone rijst wat smakelijker te maken kan u wat fijngehakte korianderblaadjes door de gekookte rijst mengen. In Noord-Afrika wordt verse koriander gebruikt zoals peterselie en kervel. Korianderzaad geeft een bijzonder aroma aan visgerechten en schaaldieren. Medische eigenschappen Verse koriander bevat veel vitamine A. Het kruid heeft ook een antireumatische werking en helpt bij gewrichtspijn. Door op de zaden te kauwen kan u de onaangename geur van knoflook neutraliseren.

 • oregano

  • toon afbeelding
    

   “Oreganum vulgare” Oregano is een doorlevende vaste kruidachtige plant behorende tot de lipbloemigen. De plant wordt 30 tot 60 cm hoog. De bladeren zijn ovaal, puntig, gaafrandig en donkergroen en smaken naar peper. Oregano bloeit van juli tot september met witte of roze/rode bloemen. Oregano wordt wel  eens verward met Marjolein. Hoewel de smaak en geur  weinig verschillend is met die van oregano is marjolein echter een éénjarig keukenkruid (dus ieder jaar opnieuw zaaien), het is niet zo groeikrachtig en ook kleiner van blad. Gebruik Oregano wordt gebruikt in palinggerechten, salades, in tomatenschotels, bij gebraden groenten, aardappelgerechten , op pizza en ook bij paddestoelgerechten. In pastagerechten en  rijstschotels (zoals  risotto) is Oregano subliem. Het verbetert de smaak van eigerechten (omeletten), frittata en quiches. In marinades en bij de afwerking van gebraden of gestoofd rund - en varkensvlees, en bij gevogelte geeft oregano een apart karakter aan het gerecht. Medische eigenschappen Oregano heeft een ontsmettende, pijnstillende en verlichtende werking.

 • munt

  • toon afbeelding
    

   “Mentha” “Mentha” komt uit de griekse mythologie. Mentha was de nimf die in de plant werd veranderd die wij nu munt noemen. Er zijn diverse muntsoorten. De meest bekende zijn de Kruizemunt en de Pepermunt. Kruizemunt  of groene munt heeft intens ronde, geurende blaadjes. De bloemen zijn klein en paars. Gebruik Bij lamsvlees (denk aan de Engelse mintsauce), in (fruit)salades (vooral met aardbeien), bij peultjes, worteltjes en nieuwe aardappeltjes. En ook leuk als garnering op een mooi dessert. Hele takjes en gedroogde blaadjes kunnen worden meegestoofd. Verse fijngesneden blaadjes pas op het laatste moment toevoegen. Ook lekker bij ijs en cocktails. Medische eigenschappen Munt is krampwerend.

 • marjolein

  • toon afbeelding
    

   “Origanum marjorana” Marjolein komt zelden verwilderd voor. Deze plant wordt veelvuldig in tuinen gekweekt. Het is een half winterharde plant. De bloemen van Marjolein zijn wit of licht rood. De bladeren zijn middelgroen en aan beide zijde grijsviltig behaard. Gebruik Marjolein heeft een uitgesproken kruidige smaak. Kan goed gedroogd worden. Marjolein is geschikt voor stevige groentesoepen, pasta, vis, wild, rundvlees, kip, worstjes en gehaktbrood. Tomaten, courgettes, aardappelen en paprika passen goed bij het kruid. Marjolein wordt ook gebruikt in omeletten en in gerechten met kaas.
   Een aftreksel kan gebruikt worden als aromatische thee. Het kan fijngehakt worden en gebruikt worden in salades of botersauzen.  Medische eigenschappen Marjolein werkt kalmerend, krampstillend, pijnstillend en windverdrijvend.

 • rode basilicum

  • toon afbeelding
    

   “Ocimum basilicum purpurascens” Rode basilicum of opaal basilicum heeft paarse tot bijna zwart bladeren en roze bloemen. Dit is een zeer aromatische plant met vleugjes munt en kruidnagel. Heeft een iets sterkere smaak dan van de bekende, grootbladige soort. Gebruik Omwille van zijn kleur en uitstekende smaak is rode basilicum voortreffelijk te combineren met rijstgerechten. Basilicum is een echt tomatenkruid, maar het past ook uitstekend bij knoflook, uien, pastagerechten en salades. Ook gestoofde groenten zoals courgettes of aubergines smaken heerlijk met wat basilicum. U mag basilicum laten meekoken: het kruid wint zelfs nog aan smaak. Medische eigenschappen Basilicum bevat calcium en vitamine C. Het stimuleert de spijsvertering en werkt verlichtend bij kramp. De geur van basilicum kan hoofdpijn verzachten en depressieve gevoelens verjagen.

 • postelijn

  • toon afbeelding
    

   “Portulaca oleracea” Postelein is een schriel Indisch plantje dat op zanderige grond bijzonder goed groeit. Afhankelijk van het seizoen is zowel winter- als zomerpostelein verkrijgbaar. De kleine ruitvormige blaadjes van de postelein hebben een friszure smaak.
   Winterpostelein is een teer plantje waarvan de ruitvormige blaadjes meestal gebruikt worden voor salades of stampot.
   De zomer postelein is wat forser van structuur, de stengels en de blaadjes zijn vleziger, en geschikt om te koken. Gebruik In de soep - kort koken, pureren, bouillon en sinaasappelsap toevoegen. Als salade met blokjes peer en rozijnen. Gekookt bestrooien met geraspte Parmezaanse kaas. Medische eigenschappen Het plantje is vitamine- ,nitraat- en energierijk en het bevat tevens zeer veel ijzer.

 • pepermunt

  • toon afbeelding
    

   “Mentha piperita” Pepermunt is een zich snel verbreidende meerjarige winterharde plant. Pepermunt bloeit van juli tem. september met kleine violette bloempjes. De bladeren zijn mintgroen en staan kruisgewijs tegenover elkaar op de stengel. De bladeren zijn langwerpig, eivormig en gezaagd en hebben een opvallende mentholgeur.
     Gebruik Maak een aftreksel van afzonderlijk of gemengde muntsoort(en) voor een verfrissende thee. Munt is heerlijk in muntsauzen, muntazijn en muntsiropen.
   Voeg de verse bladeren toe aan nieuwe aardappelen, dipsaus met knoflook en kwark, erwten, fruitsalades en dranken. Voeg munt eveneens toe aan chocoladecake, nagerechten en aan gebak met rozijnen of bosbessen. Munt past het beste bij lamsvlees.
   Gebruik munt spaarzaam in soepen en vullingen. Medische eigenschappen Met zijn frisse, scherpe smaak is munt, afzonderlijk of in mengsels, goed voor de spijsvertering.

 • Salicornia

  • toon afbeelding
    

   “Salicornia europaea” Zeekraal lijkt op een soort "minicactusje" zonder stekels (Salicornia = "zoute-kraaltje"). Zeekraal is een stengelgroente en bestaat uit vertakte, vlezige, groene of roodachtige stengeltjes. Zeekraal groeit oorspronkelijk langs de Noordzeekust en wordt alleen als jonge plant gegeten. De groente heeft een uitgesproken zoute, visachtige smaak. De jonge malse stengeltjes zijn verkrijgbaar vanaf april tot juli. Gebruik Salicornia, ook soms zeebonen of zeeasperges genoemd, is veelzijdig in gebruik, en geeft een uitstekend zeearoma aan visgerechten en vleesschotels, salades, deegwaren en gebraden gerechten.

 • rucola

  • toon afbeelding
    

   “Eruca sativa” Rucola ook wel ‘raket’, 'roquette' of 'notenkruid. Het is een slasoort met een pikante nootachtige smaak. Deze fijne bladgroente wordt in jonge toestand geoogst en veel gebruikt in de mediterrane keuken. Het is een onmisbaar bestanddeel van de Zuid-Franse 'salade mesclun'. Gebruik Rucola kan als spinazie worden bereid maar doorgaans wordt het als rauwkost gebruikt. Rucolablaadjes verwerkt u rauw in groene salades, aardappelsalade en tomatensalade. Ze smaken ook zeer lekker in koude en warme pastaschotels. Gekookt en gepureerd kan u rucola aan soepen en sauzen toevoegen als extra smaakmaker. Met rucola kan u ook een pestovariant bereiden. Medische eigenschappen Rucola werkt vochtafdrijvend en maagversterkend. Volgens kruidenkenners uit vroegere tijden verlicht rucola pijn.

 • rozemarijn

  • toon afbeelding
    

   “Rosmarinus officinalis” Rozemarijn is een groenblijvend struikje uit het Middellandse-Zeegebied. De blaadjes lijken op naalden en geuren buitengewoon sterk. De smalle naaldachtige bladeren zijn aan de bovenkant donkergroen en aan de onderkant wit.
   De smaak is doordringend, pittig en kamferachtig. Van mei tot juni draagt het kruid witte of paarse bloempjes. Gebruik Gebruik rozemarijn altijd met mate, want de doordringende smaak overheerst snel andere ingrediënten.  Rozemarijn is lekker in stoofschotels, in soepen en bij lamsvlees. Het is ook een onmisbaar barbecuekruid. Groenten zoals erwten, bonen, champignons en bloemkolen worden lekkerder en bovendien beter verteerbaar met een beetje rozemarijn. U kan rozemarijn mee laten koken, de smaak wordt alleen maar beter.

   Medicinale kenmerken U kunt het gebruiken voor een verfrissend bad met een aftreksel van de blaadjes (3 eetlepels gekneusd blad per liter kokend water). Let wel, één zo'n aftreksel is voldoende! Ook om uw haar te spoelen.

 • zuring

  • toon afbeelding
    

   “Rumex acetosa” Zuring komt van nature in grasbermen, weilanden en ruigten voor - bijna overal waar de grond goed vochtig is. Het wordt ook gekweekt voor gebruik in de keuken. Zuring heeft pijlvormige bladeren. De plant wordt tussen de zestig centimeter tot een meter hoog. In mei - juni bloeit de plant met een flinke bloempracht. De zure en frisse smaak waaraan de plant haar naam dankt wordt veroorzaakt door oxaalzuur. Gebruik De bladeren kunnen in combinatie met kropsla als salade gegeten worden. Zuring wordt ook in soepen gebruikt en als spinazie gekookt. Vooral in salades smaken de verse jonge blaadjes zeer goed. De blaadjes kunnen ook gebruikt worden in vissauzen. Zuringblad kan worden gebruikt om melk mee te stremmen. Zo kun je er kwark van maken.

   Medische eigenschappen Zuring is vochtafdrijvend en bloedzuiverend. Het lichaam reageert op zuring met onder meer de aanmaak van meer rode bloedlichaampjes. Ook bevat zuring vitamine C. Huidaandoeningen als acné zijn te behandelen met een kompres met het blad van zuring. Zuring is een goede bron voor vitamines A, B1 en C.

 • tijm

  • toon afbeelding
    

   “Thymus vulgaris” De naam tijm komt van het griekse woord “thyos”, dat geurig hout betekent. Er zijn vele soorten tijm, maar alleen de echte tijm wordt gebruikt in de keuken. De echte tijm is een kleine meerjarige plant, wordt ongeveer 25 cm hoog en heeft kleine licht naar boven opgerolde eivormige blaadjes. De klokvormige in trosjes groeiende bloempjes bloeien in het voorjaar en zijn zacht roze tot lila van kleur. Gebruik Tijm is goed te combineren met vette voedingsmiddelen, zoals varken, eend en gans, omdat het de vertering ervan bevordert. In de Franse keuken is het naast het gebruik van peterselie en laurierblad een belangrijk ingrediënt in Bouquet Garni. Verder kan men tijm toevoegen aan bonensoep, vegetarische schotels, groenten, vis en vlees. Medische eigenschappen Tijm helpt bij verkoudheid, versterkt de longen, kalmeert de lever, bevordert de nachtrust en voorkomt nachtmerries.

 • salie

  • toon afbeelding
    

   “Salvia officinalis” Salie is een mooie welriekende heester die 30 tot 100 centimeter hoog wordt. De plant groeit in dichte bundels van vertakte, behaarde stengels. De bladeren groeien in paren zijn grijsgroen van kleur vaak met gele vlekken op oude bladeren. Ze zijn dik, donzig en hebben een ovale vorm.  De bladeren ontwikkelen (bij aanraking) een sterke geur en hebben een wrange, warme smaak.
   Ook de gedroogde bladeren zijn uitermate aromatisch en pittig. De bloemen zijn lichtpaars tot blauw.  Gebruik Enkele verse blaadjes bij vette gerechten vergemakkelijkt de spijsvertering.
   Salie past uitstekend bij alle varkensvlees en gansgerechten.
   De bloemen van salie zijn geschikt om in salades te versnipperen. Het blad is goed te combineren met andere sterke smaken. Het maken van salieazijn en salieboter is het proberen waard. Medische eigenschappen Salie bevordert de spijsvertering. Is antiseptisch, stimulerend, hoeststillend. Bevordert wondheling.