In de kijker : daslook

wo. 23 april 2014

Oud bijgeloof wil dat beren, na hun winterslaap, zich tegoed deden aan "allium ursinum" -ook wel berenlook genoemd. In de volksmond wordt deze plant uit de lookfamilie "daslook" genoemd. Daslook is een schitterend alternatief voor look omdat het niet zo overheersend is en omdat onze smaakpapillen sneller terug nieuwe smaken kunnen ontdekken.

Door daslook te gebruiken in hun gerechten kunnen koks nét die extra touch toevoegen aan hun creaties. Ideaal om - verwerkt in bv. purée - te serveren bij gebraad, een stukje vis of lamsvlees. Of zoals in onderstaand recept, daslook verwerken in een heerlijke omelet met asperges.     

Beschikbaarheid

Vanaf half maart tot half mei.

Verpakking

In schaaltje van 100 gr.

Omelet/daslook/asperge/morieljes/roomse kervel

Voor 4 personen

8 eieren, 10 witte asperges, 4 groene asperges, ca. 30 morieljes, 1dl gevogeltebouillon, 40gr daslook, 1dl room, olijfolie, boter, peper en zout, 20gr roomse kervel, witte wijn

de schuimsaus en garen van de asperges

Schil de witte asperges en leg ze opzij. Infuseer de bouillon met de schillen, laat even koken en dan ca. 20min trekken, daarna zeven. Breng terug aan de kook, leg 8 asperges in het vocht en laat 1 min koken. Vervolgens ca. 15min afkoelen tot de asperges beetgaar zijn. Haal ze uit het vocht. Voeg de room toe en breng op smaak met peper en zout. Verwarm de saus tot ze lauwwarm is en schuim op met een staafmixer.

de rauwe en gedroogde asperges

Trek met een dunschiller lange slierten van de witte en groene asperges. Marineer de witte met wat olijfolie en droog de groene op een silpat, ingesmeerd met een weinig olijfolie. Gedurende 20min in de oven op 130°.

de morieljes

Bak de morieljes kort aan op een hoog vuur, breng op smaak met peper en zout. Blus af met witte wijn en monteer met een klontje boter.

de omelet

Neem een grote antikleefpan en laat op een zacht vuur een beetje boter smelten. Klop de eieren 2 p/p en giet in de pan. Breng op smaak met peper en zout en beleg de omelet met blaadjes daslook. Hou op een laag vuur en dek 2min af met een bord zodat de stoom de daslook zachtjes laat garen. Rol de omelet op en snij in schijfjes. Dresseer alles op een warm bord en werk af met de roomse kervel.    

Terug naar overzicht