Basilicum in het nieuws

do. 21 augustus 2014

Een mogelijke besmetting door salmonella of E-colli komt vooral voor bij openluchtteelt en niet bij kweek in serres.

95% van de basilicum die voor de versmarkt gekweekt wordt, komt uit serres. Basilicum die in openlucht wordt geteeld, dient in 90% van de gevallen voor de industrie waar hij echter ontsmet wordt om mogelijke microbiële belasting te neutraliseren. Ook in dat geval is de kans op besmetting dus vrij klein.

De kans op besmetting bij basilicum uit serres is vrijwel onbestaande, omdat er gekweekt wordt in serres met een sas als ingang waardoor de kans op besmetting bij manier van spreken 1 op 1.000.000 is in vergelijking met in openlucht.

Het is voor ons uiterst belangrijk dat we u kwalitatieve producten kunnen leveren. Gedurende het ganse productieproces staat de voedselveiligheid steeds op de eerste plaats. We volgen hiervoor zeer strikte, wettelijke criteria en werken onder meer samen met de UGent om op regelmatige basis steekproeven uit te voeren. Vorig jaar werden nagenoeg 190 testen volbracht net om inzicht

te krijgen in deze problematiek. Ook de antibacteriële werking van basilicum werd als resultaat weerhouden in de eindconclusie van dit project ( www.veg-i-trade.org)

Besmetting met salmonella op basilicum vanuit de gebieden waar wij mee werken is de laatste 8 jaar niet gemeld door het Rapid Alert System van de EU niettegenstaande de verhoogde monitoring.

Mocht u toch nog vragen hebben, dan kunt u ons steeds mailen op pr@bellaroma.eu

Terug naar overzicht